Duyusal çalışmalara ihtiyacı olan çocuklar için öncelikli olan şeylerden biri de vücut farkındalığını sağlamaktır. Atlama, çekme, itme, yakalama gibi etkinlikler içeren oyunlar oynamak çocuklara vestibüler duygusal girdi sağlar. Nedir vestibüler duyusal girdi? Vücudumuzun bir alandaki yerini, hızını, yönünü hareketini algılamamızı sağlayan denge sistemi. Duyusal oyunlar oynama ortamları yaratarak çocuklarımızın duyusal haz almasını kendi vücut farkındalığını kazanmasını sağlayabiliriz. Otizmden etkilenmiş çocuklar içinde oldukça yararlı olan bu oyunlar ilk başlarda onlar için ilgi çekici görünmese ve uzak kalmak isteseler de çok baskıcı ve ısrarcı olmadan bir kaç defa oynamaları için yönlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Böylece zamanla duyusal girdilere maruz kalmış olacak belki de keyif alarak etkinliklerinize katılmak isteyecek.

Kaba motor duyusal oyunlar oynarken ihtiyac listeniz oldukça basit. Renkli bantlar, itme için ağır bir top veya nesneler, plastik toplar veya benzer  oyun araçları. Ama en çok üzerinde durduğumuz rahatlıkla hareket edebileceğiniz geniş bir alan. Evde veya okulda mobilyalarınızı bir köşeye çekerek ortam yaratmak zor olmasa gerek.

1- Ayaklarını yere sağlam basarak çizgiler üzerinde yürümek.

duyu bütünleme oyunları

2- Farklı çizgilerden atlamak, yürümek, etrafında gezinmek.

duyu bütünleme oyunları

3- Ağır bir topu yuvarlayarak çizgiler üzerinde ilerletmek.

duyu bütünleme oyunları

Çocuğunuz için ağır sayılabilecek nesneleri tercih etmeniz önemlidir. Ayrıca bu topu bir ip ile asarak bir salıncak sallar gibi topu sallamasını isteyebilirsiniz. Hem itme hem yakalama hareketini yaparak duyusal girdi oluşturabilirsiniz. İyi eğlenceler.