Özel eğitimde oyunun önemini hep vurguluyoruz ve çocuklar için ilgi çekici, onların keyifle oynayabilecekleri oyuncaklar bulabilmenin ne kadar zor olabildiğini de biliyoruz. Zaman zaman oyuncak araştırmaları yaparken bulduğumuz, çocukların keyifle oynayacağını aynı zamanda da bir çok alanı geliştirmek için kullanabileceğimizi düşündüğümüz oyuncakları sizler ile paylaşıyoruz. Bu kez de Djeco markasından çocuklarımızın hem bizimle hem akranları ile severek oynayabilecekleri oyuncakları derledik. Ayrıca bu oyuncakları içeren zaman dilimleri, çocuklarımızın kendi kendilerine geçirdikleri vakitlerin kalitesini arttırmak için  planlanabilir, günlük rutin çizelgelerinde yer alabilir.

Djeco markasının her ürünü ülkemizde olmasa da aşağıdaki ürünleri kolayca pek çok siteden temin edebilirsiniz. Markanın diğer ürünlerini de inceleyerek çocuğunuz için uygun olduğunu düşündüğünüz ürünleri temin edebilirsiniz çünkü biz çok geniş bir oyun ürünü yelpazesini burada sınırlandırdık. Lütfen oyuncak seçerken çocuğunuza, onun geleceğine ve gelişimine yatırım yaptığınızı unutmayın, doğru oyuncaklara erişebilmek, kaliteli vakit yaratmak ve çocuklarımızla ilgilenmek önemlidir. Bu konuda harcanan parayı ise iki gün sonra kırılacak veya bunu alacağıma başka ihtiyaçlarını gideririm diye düşünmeyin oyun bir çocuğa yapılabilecek en güzel yatırımdır. Ayrıca akranlarını çocuğunuzla oynamaya teşvik etmek için bu ürünler gibi farklı ve tüm çocukların dikkatini çekebilecek oyuncaklarla oynamayı teklif etmek akıllıca olabilir. Böylece akran etkileşimi için keyifli bir oyun ortamı yaratabilirsiniz. Şimdi seçtiğimiz oyun materyallerine göz atalım.

Bu manyetik set ile hayvanlar yapıyoruz. Metal bir kutuya ahşap ve mıknatısı parçaları koyarak hayvanlar tasarlıyoruz. Her iki tarafında farklı hayvanlar yapabilirsiniz, kutu ayakta durabilme özelliğine sahip. 41 adet manyetik parça içeriyor ve 2+ yaş için uygun. Algısı güç olan çocuklar için bu görsellerde olduğu gibi tamamlanmış hayvan figürlerini fotoğraf çekip daha sonra ” resme bakarak aynısını yap” şeklinde de çalışabilirsiniz.
ozel-egitim-oyuncak

maxresdefault (1)

Dokulu tombala oyunu nesneleri dokunarak tanıyabilmek için. Taktil gelişimi destekleyen bir oyun. Çarkı döndür, gelen nesneyi torbanın içine elini sokup dokunarak bulmaya çalış. Biraz zor gibi görünse de çocukların dokunsal duyularını geliştirmek için harika bir etkinlik. Ayrıca sınıflarda ve evde verimli vakit geçirebilmek için grupça ve ailece oynanabilecek bir oyun. Üstelik sıra alma becerisi çalışırken de bu oyunu kullanmayı deneyebilirsiniz. taktil-oyunlar

taktil-gelişimi-destekleyen-oyunlar

Bir başka tombala daha bu kez hayvanları dokunarak tanımaya çalışıyoruz.  Bakalım çarkta çıkan hayvan dokusunu kesenin içindeki  hayvan kartlarından dokunup hissederek bulabilecek misiniz? Göreme engelli çocuklarımızın da rahatlıkla oynayabileceği bu oyunu denemelisiniz. Dokunsal farkındalığı geliştirecek çok eğlenceli ve yumuşacık bir oyun! Oyunu iki farklı şekilde daha oynayabilirsiniz. En küçük yaş grubundaki oyuncular için iki alternatif:

  • Her oyuncu sırayla torbadan bir kart çeker, ve çarktaki materyallere göre eşleştirir.
  • Bütün kartlar kapalı olarak masaya yerleştirilir. İlk oyuncu çarkı çevirir, çıkan materyalle aynı olan bir kartı bulmalıdır.

Böyle bir oyunun hangi gelişim alanlarını desteklediğini okumak sizde oyun ve oyuncaklara karşı farklı bir bakış açısı kazandırabilir. Öğretmenlerinizin çocukları ısrarla oyuna yönlendirmesinin sebeplerini okumaya hazır mısınız?

Dil ve Duyu: İnce motor becerileri, El-göz koordinasyonu, Yer ve konuma dair kavramsal beceriler, Kavram-kategori ilişkisine dair beceriler, Duyu entegrasyonu, Uzamsal algı.

Görsel Algı: Desen algısı, Detay algısı, Kontür ve form algısı, Tanıma ve ayırt etme, Parça-bütün ilişkisi, Eşleştirme, Görsel-Uzamsal beceriler, Aynı görselin farklı özelliklerine odaklanabilme.

Hafıza ve Duygular: Uzamsal hafıza, Hafızadaki bilgiye ulaşabilme ve manipule edebilme, Kuralları ve yönergeleri öğrenme, Duyusal bellek, Akıl yürüterek öğrenme, Kinestetik öğrenme, Keşfederek öğrenme.

Bilinçli Düşünme: Mantık ve Muhakeme becerileri, Konsantrasyon, Dikkat, Yaratıcılık ve Hayal gücü gelişimi, Kategorizasyon becerileri, Zihinsel esneklik, Yönergeleri anlama ve takip edebilme.

dbtfygexieDJ08129B ozel-egitim-taktil-gelişim-oyunları

Bir başka taktil gelişimi destekleyen puzzle. Bu kocaman yapbozun üzerindeki hayvanlar da ayrı bir yapboz çünkü onlar da yerlerinden çıkabiliyor, üstelik her hayvanın gerçekten dokuları var, pofuduk koyuncuğun tüyleri kıvırcık, ineğinkiler düz, acaba kurbağanın dokusu nasıl?ozel-egitim-taktil-oyuncak

ozel-egitim-taktil-oyuncak

Yüzler oluşturmak için çarkı çevirip doğru parçayı buluyoruz. Yine ailece veya sınıfta grup oyunu olarak oynanabilecek bir ürün. En hızlı tamamlayan oyunu alır.

ozel-egitim-materyalleri

Mozaik taşlarını kullanarak resmi tamamlamaya çalışıyoruz. Biz sınıfımızda benzer bir ürün ürün kullanıyoruz ve çocuklar keyifle tekrar tekrar oynamak istiyorlar. 8 resim kartından birini tahta tabana yerleştirin ve renkli mandalları delinmiş deliklere yerleştirin. Kartları olmadan tabanı kullanın ve kendi mozaik hayvanlarınızı, insanlarınızı, araçlarınızı ve daha fazlasını tasarlayın. İnce motor becerilerini geliştirmek için harika bir oyun.

ozel-egitim-oyuncak

ozel-egitim-oyuncak

Beş sekiz yaş arası olarak planlanan bu oyunu özellikle otizmli çocuklarımız çok seviyor. Kinoptik oyununda tabana kitapçığa bakarak manyetik parçaları yerleştiriyoruz. Tamamladığımızda ise manyetik kısımları harekete geçiren tableti üzerine koyuyoruz ve hareket eden iş makineleri ile mest oluyoruz. Optik bir ilüzyon yaratan bu oyun otizmli çocuklarımız için harika bir deneyim sunuyor.

otizmli-cocuklar-icin-oyuncak

otizmli-cocuklar-icin-oyuncak

Resimli tombala oyunu. Hayvanları, şekil, zemin, renk ilişkilerini öğreten bu tombala oyunu çocuğunuzun ilk kurallı oyunlarından biri olmaya uygun, eğlenirken öğreneceği bir oyundur.

resimli-tombala-oyunu