Dokunmanın bir çocuğun gelişimine önemi yazmakla bitmez. Özellikle güvenli bağlanma sorunu yaşayan, tramva geçmişi olan, davranış problemi olan çocuklar, bebekler için dokunmak ilişki kurmanın temelini sağlam ve doğru adımlarla atmak için güvenli bir yoldur. Dokunmak ilişkileri güçlendirir, güven duygusunu geliştirir. Çocuğunuz veya öğrenciniz ile aranızda bir gerginlik, kopukluk, anlaşamama veya ikili ilişkilerde duygu kontrollerini kaybetme gibi sorunlar yaşıyorsanız dokunmanın ne kadar önemli bir sorun çözücü olduğunu fark etmelisiniz. Dokunmak bir çocuk için seni seviyorum, ihtiyaçlarının farkındayım,seni umursuyorum,bana güvenebilirsin demenin en keyifli yoludur. Bunu bir çocuğa anlatabilmek, hissettirebilmek için sayıca çok cümlelere yer yoktur, dokunmak temas kurmak tam da söylemek ve hissettirmek istediklerinizi çocuğa anlatır. Şimdi sizlere basit ama etkisi büyük dokunsal oyunlar sunacağız. Çocuğunuz veya öğrencinizle rahat ve huzurlu bir ortam yaratarak bu oyunları oynayın. Bir rutin haline getirin ve aradaki farkı hissedin. Çocuğunuzun size daha çok güvendiğini ve iletişim kurmak, duygularını paylaşmak için daha istekli olduğunu görün.

Mother and son hugging

Ve son bir tavsiye bu oyunları oynarken oturduğunuz yerin yumuşak ve rahat olmasına. Sıcaklığın iyi ayarlanmış olmasına yani sıcak bir yaz günü ise oyun oynamadan önce odanızı biraz havalandırıp rahatsız edici olmayan bir sıcaklığa, bir kış günü ise soğuk olmayan ılık bir oda sıcaklığına  yaklaşmaya önem verin. Çocuğunuz sizinle oynamayı reddedebilir fakat ısrarcı ama asla zorbalık yapmayan bir tutumla oyunun eğlenceli olduğuna ikna etmeyi deneyin. Yumuşak bir tüy dikkatini çekmediyse malzemeyi değiştirin veya sadece dokunun. Pes etmek, vazgeçmek yok siz bir yetişkinsiniz ve çocuğunuz ile ilişkinizi güçlendirmek için çaba göstermesi gereken taraf sizsiniz.

dokunsal duyu

– Tüy İle Gıdıklamak

Bu oyun sadece bir tüy ile vücudun parçalarını gıdıklamayı içeriyor. İhtiyacınız olan tek şey yumuşak bir tüy.  Çocuğunuzun veya bebeğinizin vücut parçalarını tüy ile yavaşça gıdıklayın. Avuç içleri, kollar, ayaklar, burun, boyun, yanaklar, bacaklar, kulaklar,parmak uçları…  Çocuğunuza gülümseyin, kıkırdayın ve dönüt almayı bekleyin. Karşılık alabiliyorsanız mutluluğunuzu paylaşan cümleler söyleyin ve mutlaka göz teması kurmaya birbirinizin duygularını anlamaya çalışın. Ne kadar çok göz teması kurarsanız o kadar iletişiminizi kuvvetlendirmiş olursunuz. Göz teması kuracağım diye özellikle ”Bana bak. Gözlerime bak.” gibi cümleler kurmaktan kaçının lütfen. Eğer bu oyunda çocuğunuz da sizi aynı şekilde gıdıklamak isterse izin verin ve bundan mutluluk duyduğunuzu belirtin. Eğer otizmli bir çocuğa sahipseniz gıdıklama işini yaparken bu cümleleri kullanabilirseniz daha sağlıklı bir oyun gerçekleştirmiş olursunuz ” Şimdi burnunu gıdıklayacağım.” ve burnuna tüyü dokundurun yavaşça gıdıklama hareketi yapın. Bu çocuğunuzun bir sonraki adımda ne olacağını bilip daha stressizce oyuna katılmasını sağlar.

theraplay

Eğer tüy çocuğunuzun çok rahatsız olduğu bir şeyse pamuk vb. malzemeleri kullanabilirsiniz.

parmak oyunları

-Parmak Oyunları

1- Bu parmak oyununu ayak parmakları ile yapıyoruz. Önce ayak baş parmağından başlayıp

Bu küçük tilki pazara gitti (ayak baş parmağını ileri geri yavaşça büküyoruz)

Bu küçük tilki ben evde kalacağım dedi (bir sonraki ayak parmağını yavaşça ileri geri hareket ettiriyoruz)

Bu küçük tilki pazardan ceviz ( çocuğunuz ne seviyorsa) aldı.( orta parmak)

Bu küçük tilki pazardan elma aldı. ( bir sonraki parmak ileri geri hareket ediyor hızımızı biraz artırıyoruz)

Bu küçük tilki poşetleri kaptığı eve koştu. (serçe parmağı tutup hafifçe ileri geri hareket ettirip hızlıca hareket ederek ayaktan koltuk altına kadar çocuğumuzu gıdıklıyoruz.)

2- Çocuğumuzun avucunu elimizin üzerine veya dizimizin üzerine koyuyoruz. Sağ elimizin parmaklarıyla hem söyleyip hem hareket ediyoruz.

Avuç içine daire çizerek ”Fare bahçeye çıktı. Bahçede dolaştı,dolaştı dolaştı.

Bir ses duydu ( daire çizmeyi bırakın ve parmağınızı bir noktada durdurun.)

Bir adım attı bir adım daha attı. (Dirseğinin içine doğru iki parmağınızla yürüme işareti yapın)

Veeeee kediyi gördü evine kaçtı. ( Dirseğinden koltuk altına doğru hızlı hızlı adımlar atarak gıdıklayın)

Bu oyunu oynarken tene dokunarak oynamanız önemli. Tişört veya gömlek üzerinden oynamayın lütfen parmaklarınızın tenine dokunmasını sağlayın. Oyunu oynarken yine göz teması kurmaya dikkat edin. Size baktığında gülümseyin ve keyif alarak oynadığınızı hissettirin.

3- Yavaş salyangoz oyunu içinde el parmaklarınızı avuç içine doğru büküp açın büküp açın.

Yavaş çok yavaş bir salyangoz evine yürüyor. (bileğinden dirsek içine doğru yavaş yavaş parmaklarınızı kaydırın. Salyangoz taklidi yapın.)

Yavaş çok yavaşça yolda ilerliyor.

Derin bir nefes alıyor. ( çocuğunuzun duyabileceği kadar derin bir nefes alın ve parmaklarınızı ilerletmeyi durdurun. Nefes alırken göz teması kurarsanız yine gülümseyin.)

Hızlı şimdi çok hızlıca evine gidiyor. ( Parmaklarınızı hızlıca açıp kapayarak çocuğunuzun omuzlarına kadar çıkın, boynundan gıdıklayın.)

4-

Bu şarkıyı söyleyerek oynayacağız yağmur damlaları oyunumuzu. Çocuğunuzu kucağınıza veya önünüze oturtun. Çok şiddetli bir dokunma olmadan parmak uçlarınızla pırtırtılarla masaj yaparak başından aşağıya doğru ilerleyin. Omuzlara kollara ayaklara dokunun. Parmaklarınızı gezdirin. Şemsiye açma hareketi yapın ve parmaklarınızla vücuduna dokunarak baştan ayağa ilerleyin. Daha sonra düz ve rahat bir zemine yatarak da oynayabilirsiniz. Bu size daha çok göz teması kurma olanağı sağlar.

çocuk oyunları

-Sırta Dokunma Oyunu

Çocuğunuzun sırtına parmağınızla bir şeyler çizin, yazın ve ne olduğunu tahmin etmesini isteyin. Bir kare çizin ve ”Sırtına parmağımla ne çizdim?” diye sorun. Tahminlerini eğlenceli hale getirin. Okuma yazma var ise yavaşça yazı yazın, ”Ne yazdım? ” diye sorun. Size yapmak isterse izin verin ve tahminlerde bulunun.