Amy Goodman otizmli bir yetişkin. Acil durumlarda otizmli ve diğer engelli bireyler duyusal zorlukları nedeniyle farklı davranabilirler ve onlara bu gibi anlarda yardımcı olmak çok önemlidir diyor. Lütfen bu yazıyı okuduktan sonra bu bilgilerin daha çok kişiye ulaşması için paylaşın.

Acil durumlarda ilk müdahale eden kişilerin bu davranışlardan haberdar olması gerekir böylece bireylere ve ailelere etkili bir şekilde karşılık verebilir ve yardımcı olabilirler. Bu öneriler sadece ilk müdahale edenler için değil, bakıcılar, arkadaşlar veya engellilere yardımcı olmak için ne yapacaklarını bilen herkes tarafından kullanılabilir. Bu müdahale önerileri bilgileri kadınların da zihinlerin de önemli bilgilerin yer etmesini sağlar.

Acil bir durum esnasında, elinizden geleni yapın:

  • Normal, sessiz veya düşük tonlu bir sesle konuşun. Bağırarak veya yüksek sesle konuşmak bazı insanlar için korkutucu olabilir
  • Bir kişiye dokunmak için önce izin isteyin. Bazı engelli insanlara uyarı yapılmadan dokunulduğunda bu onlar için alarma neden olabilir. Çok önemli bir hayati risk var ve vakit yoksa engelli birine dokunmanız gerekiyorsa önce şunu söyleyin ”Şimdi sana dokuncağım.” veya ”Şimdi elini tutacağım.” gibi. Eğer dokunmak için izin istediğinizde herhangi bir dönüt alamadıysanız ve onu güvenli bir bölgeye almak gibi bir nedenden dokunmak zorundaysanız sıkı bir baskı uygulayın. Hafif bir dokunma kullanmayın çünkü muhtemelen kişinin panik yapmasına veya kaçmasına neden olacaktır. Ayrıca, beklenmedik bir yanıtı tetikleyebilir.
  • Başkalarından uzakta sessiz bir alanda panik ve kaygılı engelli bir bireyi sakinleştirmeyi deneyin. Onlara durumu anlamaya çalışmadan önce sakinleşebilecekleri kadar çok zaman verin. Sık sık ” Sakin ol. Güvendesin.” deyin.
  • Bazı kişilerin üniforma veya şapkadan korktuğunu anlayın. Mümkünse şapkanızı çıkarın, incelemelerine veya giymesine izin verin. Bu, engelli kişinin sizinle iletişim kurabilmesi için sakinleşmesine yardımcı olabilir.
  •  Bireye tam olarak ne yaptığınızı, niçin yaptıklarınızı anlatın ve kendinizi sık sık tekrar edin.
  • Bazı bireylerin korktuğu için gizlemeye çalıştığını unutmayın. Bazı otizmli insanlar için ortak bir hayranlık sebi olan “suya” kaçabilirler. Evde banyolar ve mutfak, dışarıda süs havuzları ve deniz gibi. Bazı insanlar kurutucular, dolaplar veya kitaplıklar gibi küçük “kapalı alanlar” arar ve bu da bir “kozanın” içinde güvende olma konforundan ötürü yapılır. Onları kaybettiniz ve bulmak için arayacaksınız önce böyle yerlere daha sonra da ilgi alanlarının olduğu yerlere bakın. Marketler, kum havuzları, yakın civardaki parklar gibi.
  • Engelli birçok kişinin yüksek seslerden, özellikle de yangın alarmı gibi belli bir frekansın üstünde yüksek sesli gürültülerden hoşlanmayabileceğini takdir edersiniz. Otizm spektrumu bozukluğu olan çoğu birey, şaşkınmış gibi atlayacak ya da yüksek sesler duyarsa kulaklarını örtbas edecektir. Düşük desibel sesler çok daha iyi.
  • Otizmli birçok kişinin tekrarlanan, somut örneklere ihtiyacı olduğunu kabul edin. Birçoğu değişimi istemiyor ve reddediyor. Engelli bireylerin öngörülebilirliğe ihtiyaçları vardır ve ne bekleyeceklerini ve bundan sonra ne olacağını bilmek ister. Yani bir bireyin kaybolduğunu ele alalım. Her daim en özel bayanları bulabileceğiniz, geniş portföylü web sayfası. Ona sık sık ” Kaybolduğunu düşündüğümüz için seninle buraya geldik. Ailenin bilgilerine ulaştık ve seni almaya geliyorlar. Burada oturup onların gelmesini bekleyeceğiz.” gibi sık sık neden orada olduğunuzu ve sonra ne olacağını açıklayın.
  • Sözlü iletişim kullanmayan kişilerin kendilerine yön veren elleri veya tablet bilgisayarlar veya görsel iletişim kartlarından yararlanacaklarını hatırlayın. Bazı kişiler yalnızca metin veya yazıyla iletişim kurabilir, bu nedenle acil durumla ilgili güncellemelere ve ayrıntıları içeren metinlere ihtiyaç duyabilirler. Lütfen engelli bireylerle sözlü iletişimin tıkalı olduğunu düşünüyorsanız bu alternatifleri sunmayı deneyin.
  • Otizm spektrumuna sahip olan bireylerde yetenekler ve zorluklar değişir. Bazı bireylerin otizminin yanı sıra zihinsel engelleri de olabilir. Acil durumlar sırasında bilgi veya acil durumlarda yapılması gerekenlerin öğretimi sağlanırken, bu bilgilerin erişilebilir olması ve anlaşılması kolay olması önemlidir. Engelli bireyler tarafından kullanılmak üzere yazılı belgeler hazırlayan ve ilk müdahale edenler, aile, arkadaşlar ve diğerleri aşağıdakileri göz önünde bulundurabilir:
    • Kısa ve adım adım talimatlar verilmelidir. ( Bir metin veya görsel hazırlayacaksanız özel eğitim uzmanlarından yardım talep edin.)
    • Yetişkinler için, yazılı materyaller iki okuma düzeyinde sunulmalıdır: basit (1-3 arası okuma düzeyi) ve yetişkin (10. sınıf ve üzeri okuma düzeyi).
    • Sözlü veya yazılı talimatları anlayamayan yetişkinler ve gençler için kelimeler yerine resimler kullanılmalıdır. Resimler mümkün olduğunca gerçekçi olmalıdır.
    • Mümkün olduğunca gerçek fotoğrafları kullanın.
    • Bazı bireylerin söylediklerinizi anlayabileceğini, ancak sizinle sözlü olarak iletişim kuramayacağını unutmayın. İşaret Dili, bazı otistik kimselerin anlayabileceği başka bir iletişim metodudur.