Özellikle küçük yaş grubu ile çalışan öğretmenler bilirler ki renk öğretimi için masa başında uzun süre kalmak ve öğrencinin dikkatini materyallere toplamak çok zor. İşte bu nedenle sürekli renk öğretimini destekleyen hareketli oyunlar oynuyoruz. Öğrencilerimiz hareket halinde olduğu için sıkılıp bunalmıyor, öğrenme daha kalıcı oluyor hem de oyunun heyecanı ve işitsel bir uyaran olan şarkılarımız dikkatlerini yaptıkları işe vermelerini sağlıyor.

kirmizi-renk-ogretimi-oyunu

Öncelikle büyük boy şeffaf kilitli buzdolabı poşetinin içine kartondan veya elişi kağıdından hazırladığımız dikdörtgeni yerleştiriyoruz.  Kullanacağınız malzemenin renginin canlı ve parlak olmasına dikkat edin,soluk renkli kartonlar olmasın. Sonra sınıfı veya odayı çok küçük olmayan kırmızı oyuncak ve nesneler ile donatalım. Bu nesnelerin ilk zamanlar boyutunun biraz büyük olmasına ve tamamen kırmızı renkten oluşmasına dikkat edelim. Üzerinde başka renkte benekler bile olmasın. Sınıfa bu kırmızı nesneleri dağıtırken çocukların görebileceği yerlere koyalım ve biraz bir birlerinden uzak mesafede olsunlar.

kirmizi-renk-ogretimi

Sıra geldi oyuna önce şarkımızı bir kaç defa dinleyelim. Çocuğun videoyu izleme imkanı olması lazım bilgisayar, tablet, projeksiyon hiç biri yok ise telefondan videoyu izletelim. Daha sonra şarkıyı baştan açalım( video çocuğun dikkatini dağıtmayacaksa yani sürekli video izlemek için sizi takibi bırakmıyorsa görüntü açık kalabilir) ve çocuk ile beraber sınıfa dağıttığımız kırmızı nesneleri toplayalım. Poşete attığımız her nesnenin başına önce ”kırmızı” sözcüğünü koyalım. Kırmızı top, kırmızı çorap, kırmızı elma, kırmızı lego gibi. Poşeti doldurduktan sonra öğrencimizi ödüllendirelim. ” Tüm kırmızı olanları topladın. Harikasın! ” gibi sözel pekiştireçleri de kullanmaktan kaçınmayın.

renk-oyunu

Oyun sırasında başka renkteki nesneleri poşete koymayı denerse hızlıca ”Bu kırmızı değil. ” deyip kırmızı olan nesneye yönlendirelim. Israr eder ve o nesneye odaklanırsa sınıfta bir başkası o nesneyi çocuğun göremeyeceği bir anda alıp saklasın. Eğer müzik sesi çocuğu rahatsız ediyorsa şarkıyı öğrenip siz söylerken o da  kırmızı olan nesneleri toplar. İster dans ederek, ister koşarak,ister sakince kırmızı nesneleri toplayın oyunun mantığını bir kaç denemeden sonra kavrayacak ve keyifle oyuna katılacaktır.

Youtube üzerinden diğer renklerin şarkılarını da bulup aynı şekilde istediğiniz renkte poşet ve oyuncak hazırlayarak renk öğretimini destekleyen oyunlar oynayabilirsiniz. Neşeniz bol olsun keyifli oyunlar.